24

četvrtak

siječanj

2013

Želim da postavim Ginisov rekord u brzini pisanja romana

Subotičanka, Dajana Diverno iza sebe ima napisanih 80 romana, ali njeni planovi su da ta brojka bude još veća. Pisanje je njen san iz detinjstva koji nikad nije napustila, već se potpuno okrenula njegovom ispunjenu, želeći da ruši tabue i postiže rekorde.

U osmom razredu je napisala prvi roman Leonarda, za koji je imala veliku podršku i pomoć nastavnice srpskog jezika.

— U osnovnoj školi sam počela u sveskama da zapisujem svoje misli, priče i pesme. Radnja romana Leonarda je smeštena u Francusku za vreme francuske revolucije. Nakon toga u prvom srednje sam napisala trilogiju Dersalovi naslednici, veoma obiman roman. Ovaj roman nije objavljen, jer za njega još nije došlo pravo vreme. Pisala sam i pesme u toku srednje škole (preko 12 zbirki). Sada objavljujem poetsko delo Decembar u Beču, radi se o kultnoj zbirci pesama koju sam pisala u austrijskoj prestolnici—priča Dajana, koja je prošle godine dobila zahvalnicu Sveti Aleksandar Nevski za literalni rad, za delo Volela sam predsednika i ljubav prema ruskoj književnosti.

Piše kriminalističke, erotske, istorijske, ljubavne romane…



—Do sada sam objavila 12 romane, ali u sveskama i na kompjuteru imam još napisanih sedamdesetak dela, koja će jednog dana biti predstavljena. U 2012. godini su objavljeni romani Vilhelm Gustlof (roman o Drugom svetskom ratu) i Zabranjena ljubav koja spada u grupu krimi romana. Inače to je žanr koji meni najviše odgovara i najviše volim da pišem romane sa takvom tematikom. Prvi roman Marokanska princeza objavljen je 2006. godine, a nakon toga su izašli Vapaj orhideje, Tajne strasti grofice Razaski, Francuski poljubac, Fatalna prismotra, Divlja Džoana, Francia csók, Poslednji sekud za Brašov, Leopard broj 39, Trijanon 1 i poslednji Vilhelm Gustlof i Zabranjena ljubav, a tu su i neobjavljeni romani Treća kapija, Dama od leda, Tajna markize de Šampanj, Fang, Lordsov kamen, Garetov cent, Poslednje venčanje, Blistava mesečina, Ubiti s stilom….. — objašnjava Dajana.

Kroz život je uvek koračala uzdignute glave, postavljajući sebi visoke ciljeve. Tako će pokušati da postavi rekord u brizini pisanja romana i da uđe u Ginisovu knjigu rekorda.



—Na tu ideju sam došla zbog toga, jer zaista mogu za veoma kratko vreme da napišem roman.Prijatelji su izmerili da sam roman Divlja Džoana napisala za pet dana. Ali, mislim da bih mogla i za tri dana da napišem roman od 200 strana—kaže Dajana.



Roman o nemačkoj špijunki



— Radim na romanu Dama s 1000 lica u kojem se bavim životom doktorice Elizabet Šragmiler, ili kako su je mnogi nazivali „madmoazel doktorica”. Tu sam se prikazala u prepoznatiljivom stilu. Radim i na romanima koji pripadaju američkoj književnosti, kao Poslednje venčanje i Garetov cent, tu su meksička, nemačka, mađarska i francuska dela. Ono što je sigurno da nikad neću prestati s radom — kaže Dajana i pokazuje kako, uz volju i hrabrost, snovi koje smo imali u detinjstvu uvek mogu da se ostvare.

http://www.gradsubotica.co.rs/zelim-da-postavim-ginisov-rekord-u-brzini-pisanja-romana/

Oznake: Ginis, dianna divernoe

29

subota

prosinac

2012

URAGAN PISANE REČI

URAGAN PISANE REČI - Subotičanka Dajana Diverno se potpuno posvetila pisanju romana...Dajana govori o delima, o objavljenim delima i onima na kojima radi, o Ginisovoj knjizi rekorda.....
Tekst je objavljen 28.Decembra 2012 godine u Subotičkim novinama
Autor Milka Matković

Oznake: uragan, Ginis

10

ponedjeljak

prosinac

2012

ŽENA S BALKANA

Žena s Balkana, vanserijskog stila, genijalnog umeća stvaralaštva. Žena koja nikad ne odustaje. I priželjkivali su je, i mrzeli su je, i odbacivali su je, voleli su je... Rekli su da je njen stil nenadmašan i genijalan. Govorili su za nju kao i za većinu velikih umetnika - da je luda. Istina je da je ona posebna žena, žena s Balkana i Panonije, vanserijskog stila koja najpre postuje svoj stil...A to znamo još od njenog početka - Marokanske princeze....
10 tak 1. Francuski poljubac, 2. Poslednji sekund za Brasov, 3. Zabranjena ljubav, 4.Divlja Dzoana(stara verzija, nedostupan inace),5. Tajne strasti grofice Razaski, 6.Francuski poljubac,7. Marokanska princeza, 8. Trijanon, 9. Vapaj orhideje, 10. Vilhelm Gustlof
Objavila je brojne romane do sada, neke će tek objaviti. Lovac na Ginisovu knjigu rekorda, lovac na Nobelovu nagradu, doživela je odbacivanje od strane matice-Madjarske još krajem 2010godine, doživela je huškanja od strane hrvatskih umetnika i grupa. Pokušavala je da se deklariše i kao madjarska književnica i kao hrvatska književnica kako bi uopšte mogla krenuti napred – ništa nije uspelo... Kao srpska književnica – ne, nema smisla, ni ne razmišlja o tome!!
Da li će njena udaja nešto promeniti? Južna Amerika? Korak napred. Korak k planetarnom predstavljanju.
Do sada je objavila 12 romana. Sada vrlo uspešno uči jezike Južne Amerike- portugalski i španski, očekuje je mnogo toga. Nadamo se velikom planetarnom predstavljanju i uspehu, jer na ovom svetu ipak niko ni nije kao ona. Dajana Diverno je samo jedna i jedinstvena, što pre to svi prihvatimo, tim bolje po sve.
A ona...
Ona se ne osvrće ni na koga, postoji jedan san, san iz detinjstva, san koji je čini drugačijom vanserijskom... Jedna od retkih, zaista retkih žena s Balkana i Panonije.

Oznake: Juzna Amerika, Balkan, Ginis, Nobel, planetarno predstavljanje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.